субота, 12. март 2016.

Škola,takmičenja,učenje,vannastavne aktivnosti i organizacija!

Heej! Kao što i sami vidite, nijesam vam pisala vec dugooo. Vjerujte mi da imam jako malo slobodnog vremena i da ne mogu sve da postignem. Ja vam se zaista izvinjavam i obećavam da ću biti redovnija u pisanju postova i da ću se maksimalno trudii da što više vremena provedem na blogu.

Kao što vidite iz naslova danas ću vam pisati o tome kako sve da postignete, da bez obzira koliko obaveza imate, postignete sve, a da pritom imate i malo slobodnog vremena za ono što volite. Pa, da počnemo.


-Škola,učenje i vannastavne aktivnosti

Svi mi koji idemo u školu, znamo kolike obaveze škola nosi. Tu su odgovaranja, kontrolni, pismeni, domaći zadaci i još mnogo toga. Moramo mnogo da učimo i veći dio dana upravo provodimo tako, učeći. Pored tih obaveza tu su i vannastavne aktivnosti, kao što su razne sekcije i radionice. Ja idem u u 2 radionice i 4 sekcije, što je zaista mnogo. Za sve ovo je potrebno odvojiti vrijeme kao i raditi naporno. Sigurno se sada pitate, kakav to veliki rad trebamo raditi ako smo upisani u neke sekcije ili radionice. Ipak, u radionicam u kojima ja idem učimo dosta stvari kojima ćemo kasnije i sami podučavati ostale učenike u školi u ljude koju budu došli na predavanje. Pored toga, te radionice se u stavri održavaju u okviru projekta koji je naša škola dobila, tako da ćemo imati intervju-e, predavanja i još mnogo toga. Uz sve to spremamo se i za 3 takmičenja, tako da sam ja,veoma, veoma zauzeta a nekako moram sve da postignem :)  No, da vam ne dužim dalje o tome. Ipak je najbitnije da sve to dobro rasporedimo, tako da ostavimo malo prostora i za odmor kao i za one stavri koje volimo. Evo nekoliko savjeta, kako da rasporedite vrijeme i pritom ne budete nenaspavani, da gledate jedva na oci i da stalno kukate.

      - Idite rano na spavanje i rano ustajte. To je, vjerujte mi, najbolje što možete uraditi. Jer, ako odete na spavaje u 1h ujutru, a ustanete rano, bićete ne naspavani i ništa vam neće ići od ruke. Ili, ako, pak ustanete kasno, stvari su još gore. Potrebno vam je dosta dok dodjete sebi, a zatim se cijeli dan osjecate umorno, iscrpljeno, nenaspavano...   - U koliko ne možete da zaspite kada legnete, probajte da popijete neki topao čaj ili toplo mlijeko. To bi trebalo da vas uspava :)


        - Organizujte se, tako što ćete rasporediti tačno, kada šta treba da radite. Napravite listu u vašem planeru u koje doba dana trebate raditi određene stavri i kojim redosledom, kao i dužinu trajanja tih radnji.
 
    Savjet+ : Kada budete pravili tu listu nemojte stavljati jednu do druge, dvije jako tešlke stavri. Uvijek stavite neku težu stavar, a zatim lakšu. I na kraju, kada sve to rasporedite, vidite koliko vam je vremena ostalo, to rasporedite tako da izmedju stavri koje trebate obaviti imate krace pauze, a zatim, onoliko vremena koliko vam ostane do spavanja, potrošite onako kako želite, radeći stavri koje vas ispunjavaju.
:)
           - Nemojte paničiti i govoriti da ne možete sve da postignete, jer na taj način samo gubite vrijeme.

     - Uvijek imajte pored sebe vodu ili neki osvežavajući sok i integralni kesk , tako da kada se umorite, napravite malu pauzu i popijete i prezalogajite nešto :)

   
      - Motivišite sami sebe, tako što ćete, npr. obećati sebi da ćete ići u dugu šetnju sa drugaricama ili u shopping, kada si ti naporni dani prodju. Ili, zamolite roditelje, da kada završite sa svim tim, da vam kupe nešto što ste dugo željeli :)

    
       - Nemojte učiti ili se spremati za takmičenje u sobi gdje je galama. Izolujte se negdje gjde imate mir i tišinu. Gdje mozete da se koncentrisete. Napravite atmosferu koja vam odgovara. U koliko treba, prije učenja ili priprema, napravite ambijent koji vam odgovara, postavite motivacione poruke na zidu, ako će vam to učiniti učenje lakšim.     Savjet + : U koliko morate da učite za odgovaranje iz nekog predmeta (Npr istorije) markerom podvlačite one stavri koje su vam bitne, na taj način ćete punoo brže zapamtiti to što učite i nećete učiti ono što vam nije potrebno.     - Učite zajedno sa prijateljima. U koliko još neko od vaših prijatelja uči isto što i vi, zašto ne bi učili zajedno. Bilo bi lakše, zar ne?


Ehh, toliko od mene. Nadam se da vam se post dopao. Potdudiću se da što češće pišem postove. Nadam se da ću u tome uspjeti!
Bye!

11 коментара:

 1. Odlicni i vrlo korisni saveti. Moja motivacija je fakultet :) <3

  Fashion Lover

  ОдговориИзбриши
 2. Super savjeti draga! Hvala što si ovaj post podijelila s nama! :)<3

  Vildana from :
  http://living-like-v.blogspot.ba/2016/03/the-liebster-award.html
  http://staliaisbae.blogspot.ba/2016/03/why-am-i-void.html

  ОдговориИзбриши
 3. Odličan post i odlični savjeti. Blog ti izgleda preslatko <3
  xoxo

  ✨ forever-blogm.blogspot.com ✨ - novi post+novi proljetni izgled na mom blogu <3

  ОдговориИзбриши
 4. Heej! Nominovana si za Liberster Awards >>> OVDE VIDI ŠTA TREBA DA URADIŠ I ŠTA JE TO >>> http://boomysplace.blogspot.co.ke

  ОдговориИзбриши
 5. Анониман19. март 2016. 12:27

  super post!
  moj novi post ako zelis pogledati http://anastazijaiemma.blogspot.hr/2016/03/the-liebster-award.html

  ОдговориИзбриши
 6. Nominivala sam te za TLA ... pogledaj na mom blogu
  P.S. odlican post!

  girlsstuffblogg.blogspot.com

  ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...