Turkey

 Pozdrav svima!

Mislim da nikada nijesam pominjala to koliko mi se Turska, kao zemlja dopada. Doduše, želja da je posjetim se javila od skoro. Jezik im je takođe predivan, pa bih voljela i da odem na neki kurs, ali nažalost, u mom gradu još uvijek ne postoji nešto slično. Ipak, s obzirom da ga dvije prijateljice tečno govore, mogu da pokupim ponešto. A naravno, tu su i turske serije... 😅


U ovom postu, željela bih da vam okačim par slika, koje su mene u potpunosti oduševile, ali i da napišem par zanimljivosti o samoj zemlji, njenom narodu i običajima.


U Turskoj živi i raste oko 10.000 biljnih i 80.000 životinjskih vrsta, što ovu zemlju čini jednim od najznačajnijih staništa na svijetu.



* Smatra se da su lale potekle upravo iz Turske :)




* Najduža riječ na turskom ima 70 slova. Ohh, da, dobro ste pročitali :)

Ta riječ je    Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine  :)



* U Turskoj se račun iz restorana ili kafića nikada ne dijeli. Uvijek ga plaća jedna osoba. Tj. jednom će ga platiti jedna, naredni put druga... :)



* Kao izraz zahvalnosti za nešto, često se upotrebljava izraz : ,,Elinize sağılık'', a najbolji prevod bi bio: ''Ruke ti se pozlatile''.




* Običaj ljubljenja ruke starijih osoba i uzimanje blagoslova je još uvijek prisutan u Turskoj. Kako na selima, tako i u gradu i predstavlja izraz poštovanja.





Kada budem imala malo više vremena, detaljnije ću pisati o ovome. A do tada, ostanite zdravi i nasmijani! 💓







Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Otvaranje bloga | Očekivanja 😊 VS Realnost 😱

Zarada novca na potpuno jednostavan i bezbjedan način --- Pi Network

Zablude vezane za srednju školu